Hva skjedde på den Amerikanske kongressen og hvilken rolle har sosiale medier med hendelsen?

Hva skjedde på den Amerikanske kongressen og hvilken rolle har sosiale medier med hendelsen?

6. Januar 2021 ble den Amerikanske kongressen stormet av Trump-supportere. Det startet som en fredelig demonstrasjon som var en protest mot valgresultatet i 2020. USAs da værende president Donald John Trump mente det var valgfusk der resultatet ble påvirket gjennom valget. Tilhengerne til Trump var rasende og mente at han skulle fortsette å stå som president istedenfor Joe Biden. 

Trump holdt tale den dagen der han avsluttet talen med å si «Vi kjemper. Vi kjemper som helvete, og hvis du ikke kjemper som helvete, kommer du ikke til å ha et land lenger. Så la oss gå ned Pennsylvania Avenue.». 

Kort tid etter det ble kongressen stormet. Tilhengerne gikk til fots til den Amerikanske kongressen, der de startet å bryte seg gjennom barrikader og sikkerhetspunkter inn til kongressbygget. Imens sinte Trump-supportere oversvømmer bygget var Senatet og Representantenes hus samlet for å bekrefte resultatet av valgkampen 2020 – som var en del av planen å forhindre godkjenningen av Joe Biden som neste president. 

Gjennom stormingen av kongressen ble det brukt vold mot politiet både inne og utenfor Kongressbygget. Det var endel væpnede tilhengere med militærutstyr, der det ble utført hærverk dermed ødeleggelse av vinduer, vegg og møbler. De gikk dør til dør der de plyndret kontorene og ransakte dokumenter. Det ble kastet tåregass mot politiet og medlemmene av kongressen. Situasjonen var ute av kontroll der senatet og representantene måtte flykte for sin egen sikkerhet. Til sammen døde fire personer, der en kvinne ble skutt når hun forsøket å bryte seg inn til et annet rom. 

Stormingen av kongressen var et aggressivt og voldelig angrep – som blir regnet som det mest alvorlige hendelsene mot kongressbygget siden 1814 da den britiske hæren satt fyr på bygget. Det var flere hundre demonstranter som deltok, men hva var egentlig årsaken til hendelsen?

Alt startet med tweets

Trump gikk stadig til Twitter for å dele med sine lesere at stemmene har blitt omgjort og stjålet. Han kom med teorier og påstander om hva som har skjedd med valget, blant annet at det er registrert flere stemmer enn antall befolkning i USA.

Foto: Little plant hentet: unsplash.com

Sosiale medier

Sosiale medier og digitale plattformer spiller en viktig rolle i våre liv og samfunnet. Det er veldig nyttig å ha et digitalt sted der man kan nå ut til andre direkte og med massekommunikasjon, samt at vi kan styre vårt eget innhold og videreformidle andres innhold. Men det er viktig å forstå hvordan man skal bruke sosiale medier på en riktig måte, dermed må man være oppmerksom på de negative sidene av sosiale medier og digitale plattformer.

Allerede på valgdagen startet videoer, bilder og påstander å gå viralt på sosiale medier ettersom Trump også gjentatt ganger har delt med sine tilhengere at stemmene har blitt fusket på. Det ga opphavet til en hashtag (#StopTheSteal) som ble svært populær og nåde 1,3 millioner tweets fra 3. november 2020 til 6. januar 2021.

Mye av det som ble delt av innlegg fokuserte på påstander som ikke var korrekt og teorier som ikke viste til bevis eller fakta. F.eks. at døde mennesker har stemt og at stemmemaskinene ble programmert til å snu stemmen.  

Det ble delt innlegg der man snakket om borgerkrig og en revolusjon. Allerede før 6. januar ble det planlagt hva som skulle skje den dagen av høyreekstreme Trump-supportere gjennom sosiale medier. Blant annet at hvis man okkuperer bygningen vil det bli ingen avstemming og ideer for hvordan man kunne bryte seg inn til kongressen, der det ble snakket om kaos og ødeleggelse. 

Alt av planlegging, vold og fiendtlige kommentarer ble publisert på pro-Trump-grupper på Facebook, Instagram og andre sosiale medier. Det var i tillegg nettsider som sprer falske nyheter og konspirasjonsteorier som bygde videre på Trumps påstand.

Det ble opprettet en Facebook-gruppe som ble kalt «Stop the Steal» som blir regnet som en av de raskeste voksende gruppene i plattformen med mer enn 300 000 medlemmer. Gruppen ble stengt av Facebook neste dag men hadde allerede generert en halv million kommentarer, likes og deling. 

Mange politikere fra begge sider har gått hardt ut mot Trump og gitt han skylden for angrepet på den Amerikanske kongressen, som tente ilden med sine kommentarer på Twitter.

Det ble aldri funnet noe korrupsjon og valget ble heller aldri stjålet. Trump kom med usanne formeninger og fakta som ikke stemte. Så hvordan klarte løyn å bygge seg opp til en av Amerikas verste dager? 

Filterboble og ekkokammer

Sosiale medier har sine negative effekter. Trump hadde rundt 88 millioner følgere på Twitter og et stort publikum som engasjerte seg i det han skrev og mente. Med å være en president har Trump skapt troverdighet og tillit til sine tilhengere, der alt av det han sier vil være overbevisende samtidig som mange forgudet han.

Man må forstå hvordan sosiale medier er med på å bestemme innhold etter hva et individ liker å lese eller se. Mange tror at alle får opp akkurat det samme innholdet, men sånn er det ikke. Det er algoritmer som gjør jobben med å personifisere innholdet ettersom personen legger fra seg mer data. Det har gjort sånn at Trump-supportere har fått innhold som passer til deres meninger og perspektiver. Sannheten vil dermed være utenfor filterboblen

Som nevnt ble det dannet flere grupper rundt på sosiale medier og andre kanaler. Når man snakker om ekkokammer så kan man si at det er en gruppe personer i en digital rom som er i en lik filterboble. De vil dermed dele samme meninger, samt ha like verdier og holdninger. Med at man hele tiden i en gruppe blir eksponert med samme innhold som repeterer seg gjør at det man tror blir forsterket til en sannhet.

Det gjør at man endrer meninger og tror på noe som ikke er lik realiteten, siden alle formidler det samme. Det er akkurat det som foregikk inne på de sosiale pro-Trump-gruppene som førte til aggresjon og vold. I tillegg hadde de en leder som forsterket konspirasjonsteorien med hver tweet som ble publisert. Supporterne ble feilinformert og manipulert, noe som førte til at Trumps ble utestengt fra Twitter og andre sosiale medier.

– Hasnain

Kilder:

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-55592332

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-55592332

https://www.foxnews.com/politics/nancy-pelosis-office-stormed-during-capitol-chaos-senate-chamber-also-breached

https://www.vox.com/2021/1/16/22234971/trump-twitter-facebook-social-media-ban-election-misinformation-zignal

https://www.deseret.com/u-s-world/2021/1/6/22217419/electoral-college-trump-protestors-u-s-capitol-building-police-joe-biden-election

https://abcnews.go.com/US/visual-timeline-attack-capitol-hill-unfolded/story?id=75112066

https://indianexpress.com/article/explained/us-capitol-hill-siege-explained-7136632/

https://www.nbcnews.com/news/us-news/shattered-glass-ransacked-offices-images-damage-u-s-capitol-left-n1253302

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-56004916

https://www.nrk.no/urix/slik-mobiliserte-trump-sine-tilhengere-for-opptoyene-1.15317769

https://www.nrk.no/urix/donald-trump-er-permanent-utestengt-fra-twitter-1.15319920

https://www.nettavisen.no/nyheter/i-usa-er-det-200-vapnede-militsgrupper-hele-landet-stalsetter-seg-for-blodig-oppror/s/12-95-3424073440

2 kommentarer til «Hva skjedde på den Amerikanske kongressen og hvilken rolle har sosiale medier med hendelsen?»

  1. Hei Hasnain!

    Solid innlegg! Du tar for deg hendelsesforløpet grundig, og redegjør for relevante temaer i tillegg til å referere til eksempler med kilder. Fortsett sånn! Noe pirk fra meg omhandler noen skrivefeil, men ellers er innlegget veldig bra skrevet 🙂

  2. Veldig bra Hasnain, du har fått med deg mange interessante detaljer og syr det sammen til et velskrevet blogginnlegg. Jeg liker at du trekker inn fokuset på ekkokamre og filterbobler fra tidligere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *