Opprette en nettbutikk i team

Opprette en nettbutikk i team

I denne delen av valgfaget digital markedsføring fikk vi i eksamensoppgave å opprette en egen nettbutikk i team. Ut ifra arbeidet som ble lagt inn som planlegging og opprettelse av nettbutikken skal jeg skrive et refleksjonsnotat av prosessen. Jeg skal snakke om utfordringer, komme med mitt personlige læringsutbytte, fortelle mine tanker rundt arbeidet og hvordan jeg opplevde det hele. 

Startet fra scratch

Vi startet helt fra bunnen av og det eneste gruppa visste om var at vi skulle lansere en nettbutikk. Ingen av oss hadde noe erfaring med nettbutikk og vi visste heller ikke helt hvordan prosessen skulle fungere. Vi hadde samtidig dannet oss en ny gruppe, der vi måtte lære å kjenne hverandre og forstå hvordan hver og en av oss jobbet sammen. 

Det var et spennende prosjekt som ga ambisjon til å mestre det vi holdt på med. forelesningene var en av de største kildene til informasjon som hvordan vi skulle planlegge, sette mål, lage en god nettside og få vekst. Samtidig måtte jeg gjøre endel research for å få kjennskap over det jeg lurte på. 

Idédugnad

I begynnelsen av prosjektet startet vi med å generere idéer til hva nettbutikken skulle fokusere på og hva vi ville selge. Det vi gjorde var at vi skrev ned alt av idéer som vi kom på i en Google docs dokument. Vi holdt ikke noe tilbake der både store og små tanker kom og vi diskuterte videre på de gode alternativene. Vi måtte selvfølgelig kaste bort noen av idéene og fokusere på de alternativene som var mest relevant, ut ifra de ressursene vi hadde. Idédugnad eller brainstorming var en flott måte å få ut kreativiteten på og en effektiv måte å komme med idéer.

Noen av alternativene vi diskuterte fram og tilbake på var stearinlys, klær og bøker, der vi valgte å fokusere på stearinlys. Idéen var at stearinlys blir brukt som interiør hjemme hos aller de fleste, spesielt når kvinnen tar ansvar over husets dekorasjon. På grunn av pandemien blir det brukt mer tid hjemme, der stearinlys var et godt produkt å fokusere på. Det kan bli brukt når man hygger seg, spiser middag eller bare for duft. 

Over til dropshipping 

Vi ville produsere våre egne produkter som skulle være kostnadseffektive, der vi så gjennom hva slags muligheter vi hadde. Siden den mest rimeligste måten å få produsert duftlysene på var å kjøpe alt av materialer fra utlandet tok det lang leveringstid på grunn av Covid-19. Vi hadde dermed ikke rekket å lansere nettbutikken i tide. Det vi måtte gjøre var å gå over til dropshipping. Utfordringene med dropshipping var at det tok tid med å finne riktig leverandør som leverer til Norge, samt måtte vi finne en med kort leveringstid.  

OKR – Objectives and Key Results

Nå som vi har bestemt hva vi skal selge måtte vi fokusere på bedriftens mål. Vi ble introdusert til styringsverktøyet OKR for å lede prosjektet videre og for å få oversikt over hva som trengs for å nå vår ambisjon. Det var enkelt å finne ut hva ambisjonen (objective) skulle være, siden eksamen besto av å planlegge, utvikle og lansere en nettbutikk ville vi garantert lansere en fungerende og brukervennlig nettside.

For å oppnå ambisjonen de neste fem ukene var det viktig å komme med 3-5 konkrete mål (key results). Det er de resultatene vi i gruppa skal oppnå for å nå vår ambisjon og skal være konkret, målbart og tidsbestemt.

E-handelsplattform

Teamet valgte å fokusere på egen bedrift. Vi diskuterte litt om vi ville lage nettside for en annet bedrift, men fant fort ut at det beste for gruppa var å skape noe som var eget. Det virket mer spennende å være i en posisjon som en eier og føle på hvordan det er å være i en nybegynner fase. 

Noe av det vanskeligste valget for oss var å bestemme hvilken e-handelsplattform vi skulle velge mellom. Det er mange e-handelsselskaper der ute som hjelper med å bygge nettside, men valget for oss sto mellom Shopify og WooCommerce. Jeg personlig hadde hør positivt om begge handelsplattformene og var litt i tvil.

Vi måtte velge plattformen som var best egnet for oss i gruppa. Med å gjøre litt research fant vi en perfekt nettside som sammenlignet begge e-handelsselskapene og kom med positive og negative sider. Det gjorde jobben mer enklere å velge det som passet for oss når vi skulle bygge nettsiden.

Vi valgte å gå for Shopify siden det var en mer enklere plattform å bruke og de hadde allerede ferdigstilte maler som man kunne velge mellom. WooCommerce hadde langsiktig blitt vanskelig for oss med tanke på at man trenger litt kunnskap i koding.

Opprettelse av nettbutikk

Vi startet med å velge tema og fokusere på nettsidens design som skulle være veldig enkelt med to typer farge. Fokuset var hele tiden at det skal være lett for kunden å finne frem til produkter og informasjon. 

Shopify var en brukervennlig nettside og det tok oss noen dager på å settet opp hele nettbutikken. Jeg trodde at vi skulle slite litt med å legge til de ulike funksjonene og få nettsiden på plass, men det var ikke så avansert. Underveis oppsto det noen problemer som vi måtte rette opp i for at kunden skulle få en bedre bruksopplevelse av nettsiden. Det som var litt utfordrende var å finne ut hvordan man skulle få produktene vist på forsiden, som var enkelt når man først forsto det. 

Domene

For å virke som en mer profesjonell nettside valgte vi å kjøpe domenenavn. Vi kunne ha brukt Shopify sin gratis domene som ble opprettet når vi lagde nettbutikken, men siden det står «myshopify» etter selskapsnavnet ville vi ikke bruke det.

Opprette en domene er ikke så avansert, men faktisk veldig enkelt. Vi valgte å kjøpe domene fra GoDaddy siden det var mer billigere. Det var mulig å kjøpe domene fra Shopify også, men kostet dobbelt av prisen.

Vi ventet litt med å registrere selskapet hos Brønnøysundregisteret, noe som endte opp med lang ventetid til vi fikk organisasjonsnummeret. Uten organisasjonsnummeret kunne vi ikke kjøpe domenet vi egentlig ville ha, men heldigvis stoppet det ikke oss med å jobbe videre med prosjektet. Det begynte å bli dårlig tid, men vi hadde som mål at vi skulle bli helt ferdig med nettbutikken, markedsføring og lanseringsstrategien sånn at vi var klare til å lansere når vi fikk domenet. 

Markedsføring

Når det kommer til Markedsføring valgte vi å fokusere på Facebook og Instagram annonsering. Spesielt med det vi selger kan vi nå potensielle kunder gjennom disse plattformene. I tillegg har vi opprettet Facebook og Instagram profil for nettbutikken, der fokuset var reklamasjon, merkevarebygging, skape tillit og nettverkseffekt med likes og deling. Vi fokuserte også på e-post markedsføring rettet mot kundegruppen som vi allerede hadde samlet inn før lanseringen. 

Lanseringsstrategi

Lanseringsstrategien måtte vi levere som et videoformat. En del av lanseringsstrategien besto av å informere de nærmeste som var familie og venner, der vi sendte ut melding om å legge til e-post inne på nettsiden for å få direkte mail og nyhetsbrev når vi lanserer. Vi kjørte annonse inne på Facebook og Instagram i fire dager, samt var fokuset også sosiale medier med å skape nettverkseffekt. 

Hva har jeg lært?

Jeg har lært utrolig mye nytt de fem ukene som vi har brukt på å planlegge, utvikle og lansere nettbutikken. Jeg har fått erfaring i webutvikling, spesielt kunnskap over hvordan jeg kan bruke Shopify til å opprette en nettbutikk. Jeg har forstått meg på hvordan Facebook og Instagram annonsering fungerer, samt det å opprette en annonse inne på Facebook for Business. Jeg har lært om hvordan en bra nettside skal se ut og hvordan det er å håndtere et enkeltpersonforetak.

– Hasnain

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *