Vurdering av nettbutikken Gymshark

Vurdering av nettbutikken Gymshark

I dette blogginnlegget skal jeg ta en nærmere titt på nettsiden til Gymshark. Jeg skal vurdere nettbutikken ut ifra 10 kriterier som INEVO tar for seg. 

I dag kan hvem som helst lage en nettside uten å ha noe særlig stort kunnskap innenfor programmering. Konkurransen innenfor netthandel har økt i rekordfart, der både nybegynnere og store bedrifter eier en nettside. Spesielt med programvaren Shopify har det aldri hvert mer enklere å lage sin egen nettside. 

I forbindelse med eksamen skal jeg selv sammen med eksamensgruppa mi opprette en egen nettbutikk, der vi skal bruke Shopify. Derfor har jeg valgt å vurdere Gymshark, siden grunnleggeren selv benyttet Shopify for å åpne en nettside. Det gir meg anledningen til å vurdere en Shopify nettbutikk, sånn at jeg har bedre oversikt over hvordan vår nettbutikk kan se ut.

Vurdering 

For hvert av de 10 kriteriene har jeg valgt å gi et terningkast fra 1-6, der 1 vil være elendig og 6 vil være utmerket. Før jeg starter å vurdere vil jeg bare få det overstått at det ikke er noe fasit, men bare min egen personlig mening. 

Om Gymshark 

Gymshark er en Britisk treningsmerke som produserer sine egne treningsklær for både menn og kvinner. Selskapet ble grunnlagt i 2012 av da værende 19-åringen Ben Francis som startet hjemme i garasjen til moren sin. Gymshark er et raskt voksende og en av de mest gjenkjennelige merkene innenfor fitness. Selskapet har kunder i 180 land og hadde en verdi på 1,3 milliarder dollar i 2020.

Skjermdump av nettbutikken Gymshark

1. Førsteinntrykk

Når en potensiell kunde søker eller trykker inn på nettsiden, så er førsteinntrykk hva kunden først ser og tenker som oftest pleier å være forsiden. Akkurat som mennesker danner seg et inntrykk første gang de ser en person, så gjør vi mennesker det også når vi trykker oss inn på en nettside. Derfor er førsteinntrykk svært viktig for at kunden skal gidde å gjøre aktiviteter eller utforske nettsiden. 

Gymshark har en klar og ryddig nettside, der det første jeg møter på er en reklame for outlet med salg opp til 50 prosent. De viser tydelig frem hvem de selger klær til og kommer med viktig informasjon. Informasjonen blir vist med rullerende tekst en etter en, som gir en lett oversikt. Det er enkelt å forstå hvor man kan trykke videre for å se på produkter, lage kundekonto, søke eller lese blogg. De har plassert logoen oppe til venstre som ser bra ut. Det de kunne ha gjort bedre er å plassere navnet ved siden av logoen, sånn at nye kunder kan lett gjenkjenne om de er på riktig sted.

For å avgjøre førsteinntrykk av en nettbutikk er det tre spørsmål kunden må klare å svare på innen fem sekunder: 

  • Har jeg kommet til riktig sted?
  • Hva er det jeg kan gjøre her? 
  • Hvorfor skal jeg gjøre det her?

Terningkast 5

2. Synlighet

Med synlighet menes det om nettbutikken er lett å finne. Da er det spesielt Search Engine Optimizing (SEO) og Search Engine Marketing (SEM) som er viktig for å være synlig på søkemotorens resultater. 

For å ta et eksempel så blir det gjort 3,5 milliarder søk på Google hver dag. Derfor er det lurt å gjøre tiltak som øker synligheten på organisk søk og betalt plassering. 

Man vil være helt øverst på søkeresultatet når man søker på nettbutikkens navn og i tillegg synlig når man søker etter viktige produkter som nettsiden selger.

Skjermdump

Med å gjøre et søk på Google av merkenavnet Gymshark ser man at de kommer øverst på organisk søk og betalt plassering. De er også synlig med Google shopping for å vise utvalg av produkter de selger, i tillegg kommer det opp egen kolonne med informasjon om selskapet.

Skjermdump

Med bruk av søkeord som «treningsbukse» ser man at Gymshark ikke kommer opp på organisk søk og annonse. Det eneste stedet merkenavnet dukker opp er i Google shopping, der produktet blir vist aller først av de andre konkurrentenes produkter.

Terningkast 3

3. Brukervennlighet

Skal man klare å holde på kundene sine så er en brukervennlig nettside veldig viktig å ha. Har man ikke en brukervennlig nettside kan man miste kunder allerede tidlig i kjøpsprosessen, det kan være fordi man ikke finner frem til det man leter etter eller at det tar for lang tid.

Noe alle nettbutikker må være fokusert på er å ha en nettside som kan bli brukt gjennom mobilen. Gymshark har en bra nettside som er mobiltilpasset. Det er i tillegg veldig enkelt å finne frem til produkter, kolleksjoner og trend. 

Ser man på Gymshark har de tilpasset nettsiden med 13 forskjellige språk sånn at det skal være enkelt og forståelig for kunden å handle.

Skjermdump: nettsiden på fransk

Terningkast 4 

4. kjøpsprosess

For at nettbutikken skal være mer attraktivt bør man tilrettelegge for en enkelt betalingsmåte. Det skal være trygt og skal gi kunden en bra shoppingopplevelse. Jo lettere kjøpsprosessen er, jo mer er kunden villig til å komme tilbake for å handle. Blant annet er det bra hvis kunden trenger å fylle ut færre felter som mulig. 

Helt nederst på nettsiden blir det vist hvilken betalingsmåte kunden kan benytte seg av. Det er viktig å vise logoene som VISA og Mastercard fordi det gir en trygghetsfølelse for å bruke penger og gi fra seg bankinformasjon inne på nettsiden. 

Skjermdump

klikker man inn på produktet man vil kjøpe får man opp hvor mye kunden må handle for å få gratis frakt på en av de to leveringsmåtene og at det er gratis retur. Det er informasjon som kunne ha blitt vist på forsiden når kunden først trykker seg inn på nettsiden. Det står heller ikke noe om hvor mye frakten ellers vil ha kostet hvis man holder seg under summen. Fraktkostnaden kommer antageligvis til å bli lagt til senere i kjøpsprosessen. 

Legger man til produktet og går til checkout vil man bli bedt om å skrive e-post, noe som er bra siden da kan Gymshark lett finne ut om det er en gammel kunde eller en ny kunde. Er det en gammel kunde kan det være mulig at informasjon automatisk kommer opp.

På høyre side får man opp alt av informasjon og bilde av produktet, der man kan dobbeltsjekke om det er riktig produkt.

Terningkast 4 

5. Hastighet/Teknologi

Det vises at 1 av 4 forlater nettsiden hvis det tar mer en 4 sekunder på å laste opp, bruker man mobilen så kan det være ennå flere. Det kan være med på å påvirke nettsidens inntekter. Derfor er hastighet viktig for å ha en velfungerende nettside. 

Skjermdump

Med å gjøre en analyse av nettsiden gjennom Google PageSpeed Insights tool viser resultatet at hastigheten på nettsiden via datamaskin ikke er så bra.

Terningkast 2 

6. Kundetilfredshet

Høy kundetilfredshet er veldig lønnsomt for nettbutikker. Klarer man å få fornøyde kunder til å gi positive omtaler rundt i sosiale medier eller andre tjenester som TrustPilot, vil det være enkelt for usikre kunder å gjøre handle.

Gymshark har ikke et internt sted i nettbutikken der kunder kan gi tilbakemelding, men gjennom sosiale medier har de en del word of mouth.

Skjermdump

Ser man på TrustPilot har Gymshark svært fornøyde kunder ut ifra stjernevurdering og tilbakemeldinger. Merkevaren er også aktive med å svare tilbake på kundeomtalene. Med å svare på tilbakemeldinger er det med på å øke tillit og kan skape en til sjanse hos ikke fornøyde kunder. 

Terningkast 5

7. Trygghet

Trygghet er viktig for alle oss som handler på nettet. Med det så har kundene en del spørsmål de lurer på – det er opp til hver enkelt nettside å ha informasjon lett tilgjengelig som f.eks. kontaktinformasjon. 

Man får opp allerede informasjon når man går inn på forsiden som «All duties paid» og «Free returns now for 90 days». Det er ikke så lett å vite at man kan trykke på kolonnen der informasjonen vises – så vil man direkte blir sendt til Gymsharks SUPPORT HUB, der alt av nødvendig informasjon ligger. Vet man ikke det så vil det ta litt tid før man finner frem til informasjonen. 

Kontaktinformasjonen er heller ikke så lett tilgjengelig, men de tilbyr bare melding gjennom mail, Messenger og Twitter. Det er bra at de er åpen for å bruke andre plattformer som kontaktpunkt, men de kan også ha et telefonnummer tilgjengelig og kontaktinformasjonen mer synlig.

Terningkast 4 

8. Kundekommunikasjon

Er det god kommunikasjon mellom bedriften og kundene? 

Som sagt er Gymshark veldig gode på å kommunisere med kundene sine gjennom TrustPilot.

Skjermdump: Gymshark Instagram

Gymskark har vokst opp med sosiale media generasjonen og drives bare av sosiale medier og influensermarkedsføring. De har over 1,9 millioner Facebook-fans og er aktive inne på alle andre sosiale plattformer, til og med på TikTok der de har 2,5 millioner følgere. De engasjerer sine følgere med trening og fitness innhold – blant annet motivasjon og treningstips. Merkevaren har et positivt omdømme.

Terningkast 5

9. Priser/ utmerkelser

Noe som får nettsiden til å se bra ut er å vise frem priser eller utmerkelser som skaper troverdighet og forståelse for kunden over hvor engasjert selskapet er i det de driver med.

Gymshark har vunnet noen priser som de viser stolt frem. De har blitt kåret av The Sunday Times Virgin Atlantic Fast Track 100 ligatabellen, der de kom på 12 plass som en av de private selskapene i Storbritannia med det raskeste voksende salget over tre år i 2017, samt viser de til to andre utmerkelser. 

Terningkast 5

10. Konsept og strategi

Idéen til Grunnleggeren var enkelt han ville ikke lage store baggy typer klær som kroppsbyggere bruker, men heller håndlagde, tilpasset klær som de yngre ville ha på når de trener inne på treningsstudioet. Strategien kommer tydelig frem gjennom konseptet og man ser hva fokuset er inne på nettsiden. Gymshark har bare ikke som mål å selge klær men å lage et helt eget univers for treningselskere. De startet med å selge treningstilskudd, så fokuserte de på egenproduserte treningsklær og har nå også lansert sitt eget treningsapp. 

Skjermdump

Terningkast 6 

Avslutning 

Du kan selv også vurdere din egen eller andres nettbutikk. Jeg har fått idé og oversikt over hvordan en bra nettside ser ut og hva jeg kan gjøre for å forbedre vår egen nettside. 

– Hasnain

Kilder:

https://no.gymshark.com/

https://www.oberlo.com/blog/google-search-statistics

https://www.fastcompany.com/1825005/how-one-second-could-cost-amazon-16-billion-sales

https://no.trustpilot.com/review/gymshark.com

https://www.shopify.com/enterprise/gymshark-global-multi-channel

https://www.forbes.com/sites/jodiecook/2020/08/17/how-gymshark-became-a-13bn-brand-and-what-we-can-learn/?sh=1737e42b76ed

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *