Hvordan kan du finne en mentor som kan hjelpe deg?

Hvordan kan du finne en mentor som kan hjelpe deg?

Dette innlegget skal handle om hvordan du kan finne en mentor som kan hjelpe deg med din karriere. Er du nysgjerrig på å vite mer grundig om en bransje eller trenger noen som kan lede deg til dine mål, så er en mentor veldig lurt å ha. 

En mentor kan hjelpe deg med å utvikle dine ferdigheter og gi deg bedre forklaring på hvordan arbeidslivet er. De gir deg råd underveis og hjelpe deg med å unngå feil som de selv gikk gjennom. Å ha en mentor er en prosess du går gjennom for å bli en bedre deg. Kanskje vil det å skaffe seg en mentor også være et steg videre til drømmejobben din eller de målene du vil oppnå. 

Hva er en mentor?

En mentor er et individ som har kompetanse, erfaring og fagkunnskap over et spesielt område og oftest også over lengere tid. Som sagt kan en mentor være hvem som helst som veileder, gir råd, lærdom, støtte og innflytelse over en persons liv og karriere.

Det er viktig å være selv engasjert i hva mentoren kommer med. Spør om alt du lurer på og hvordan de selv klarte å oppnå sine mål. Følg råd og vis interesse sånn at mentoren forstår selv at du verdsetter muligheten du får. Det gjøre dem mer interessert til å hjelpe og kan åpne større dører for deg videre i fremtiden. 

Networking Basics

Det ligger en gratis kurs som du kan ta for å lære mer om å skape et bedre nettverk. Jeg anbefaler å ta First Round-kuret «Networking Basics» av Paul Pesek, eller så kan du fortsette å lese videre fordi jeg skal forklare hva kurset går ut på. 

Du må fullføre 8 moduler. Gjennom kurset lærer du verdien av nettverk, verktøy du kan bruke for å skaffe nettverk, hvordan kommunisere og knytte bånd. Om du syns det er skummelt å skaffe nettverk så sier Pesek at det er mange profesjonelle som elsker å hjelpe studenter og nyutdannede. 

Modul 1: Din profesjonelle identitet

Handler om hvordan din profesjonelle identitet blir formet. Det er ikke sånn at du plutselig bli profesjonell når du er ferdig studert. Derimot er det overtid du utvikler dine evner, der allerede som student er du i gang med å utvikle, forstå og bygge din profesjonelle identitet. 

Det kan være små lærerike samtaler med din mentor eller med noen andre som også er med på å forme din identitet. Som Pesek sier så vokser din student identitet og profesjonell identitet ved siden av hverandre. 

Det er fem kvaliteter som er lurt å ha i bakhode når du skaffer nettverk for å unngå feil. 

  1. Empati: lær deg å se fra den profesjonell personens perspektiv. 
  2. Nysgjerrighet: vis frem at du er nysgjerrig og interessert i å lære det mentoren formidler. 
  3. Takknemlighet: vær takknemlig for tiden mentoren bruker med deg, det er verdigfult. 
  4. Relevans: forklar konkret hvorfor du tok kontakt og hvorfor mentorens hjelp vil være nyttig. 
  5. Respekt: behandle din mentor på lik måte som du ville ha blitt behandlet hvis du hjalp noen.

Modul 2: Finn fagpersoner ved hjelp av Linkedin

Linkedin er et bra verktøy å bruke for å knytte kontakt i jobbsammenheng. Det sies at man ikke skal vente på den riktige personen som kan hjelpe deg, men heller være aktiv og skape så mye nettverk som mulig. Det kan være sånn at den personen du kommer i kontakt med kan introdusere deg til den perfekte personen. Inne på Linkedin kan du søke etter relevante personer som du vil knytte kontakt med. Det er fire ulike måter å finne kontakter på:

  1. Perfect overlap: går ut på å finne noen du identifiserer deg med. Det kan være en fra samme høyskole/universitet som deg.
  2. Great overlap: noen fra din høyskole/universitet som jobber allerede i bransjen du er interessert i. 
  3. Similarities: det kan være noen som er ansatt i en bedrift som du er interessert i å jobb på, og som gikk på lignende utdanning som deg. Eller bare en tilfeldig person som jobber på samme sted som du interesserer deg for.
  4. Someone interesting: her kan det være hvilken som helst person som du syns kan lære deg noe interessant.
Hentet fra: unsplash.com Foto by: inlytics

Modul 3: Linkedin-meldinger

Tredje kurset handler om hvordan man kommuniserer via Linkedin. Plattformen er en enkelt og rask måte å ta kontakt med folk på, imens mail blir sett på som en mer personlig og formelt. Skal du knytte kontakt på Linkedin er det lurt å huske på de fem kvalitetene som ble vist i modul 1. Du kan vise til de kvalitetene gjennom å sende melding med de tre huskereglene:

Who: hvem er du?

Why: Hvorfor sender du melding til han/hun? 

What: hva er det du lurer på eller vil vite? 

Modul 4: Koordinere samtaler effektivt

Når du har fått svar tilbake av en profesjonell er det viktig å få til en samtale. Her handler det om hvordan du kan koordinere på en effektiv måte for å planlegge en mer dypere samtale. Det er lurt å ha noen tanker i bakhode som at personen du kontakter kan ha en full timeplan. Derfor er det lurt at du tar initiativet selv og foreslår dato, tid, sted, hvilken kanal som kan bli bruk og spør om et telefonnummer. 

Modul 5: Navigering av en samtale

Her blir det vist hvordan du trygt kan starte, navigere og avslutte samtalen med en profesjonell. Pesek sier at det er viktig å starte en samtale med å introdusere seg som navn, skolens navn og blant annet hvorfor du tok kontakt med personen. Det er lurt å spørre om tiden som ble bestemt fortsatt passer for personen, sånn at du vet om mentoren er i dårlig eller bra posisjon til å ha en samtale. Husk alltid å takke mentoren for å bruke sin tid på deg og spør også om hvordan de har det for å skape en bedre kontakt.

Hentet fra: unsplash.com Foto by: NeONBRAND

Modul 6: Prototyping av profesjonell historie

Det handler om å klare å fortelle en kort historie om seg selv, sånn at mentoren får vite hvem du egentlig er. Med det så er det viktig å bare fortelle det som er relevant. Det er fem enkle kategorier du bør fokusere på når du skal fortelle om deg selv: 

  1. Hvem er du? Med fokus på å beskrive din bakgrunn så mye som du vil at mentoren skal vite om deg. 
  2. Hva er dine ferdigheter og interesse?
  3. Hvordan har din profesjonelle reise utviklet seg?
  4. Hvor er du i din profesjonelle reise i dag? 
  5. Hva er det du ønsker å lære av denne samtalen?

Modul 7: Research og spørsmål

Før samtalen er det lurt å forberede seg for å øke kvaliteten av samtalen. Her lærer du om hvordan du kan øve på hoveddelen eller den viktigste delen av samtalen. Det er lurt å lese nøye gjennom Linkedin profilen til mentoren og bedriften. Gjøre Google research og se om mentoren har blitt intervjuet før, det kan være mye å lære derfra. I tillegg er det 3 kategorier av spørsmål som du bør tenke over:  

  1. The main question: Spør om historien til mentoren eller bedriften.
  2. The second question: Spør hva slags arbeid de gjør eller har gjort.
  3. The third question: Spør om det er noen råd eller bare noe spesielt du bør vite om. 
Hentet fra: unsplash.com Foto by: officestock

Modul 8: Bygge varige forhold

Siste modul går ut på å forstå verdien av å følge opp og holde kontakt med mentoren. En av de beste måtene å holde på kontakten er å sende en mail, der du takker for samtalen og spør mentoren om han/hun har muligheten til å ha en samtale for senere anledning. Som Pesek sier så blir en mentor veldig takknemlig når de få en mail, der du takker og forteller hvor mye samtalen betydde.

Avslutning

Jeg ser at det er fult mulig å skaffe seg en mentor helt på egen hånd og bare én mentor kan være med på å endre livet ditt. Dessuten hvorfor skal man ikke ta kontakt med en person som har svar på alt det du lurer på?

– Hasnain

Kilde:

https://first-round.teachable.com/courses/enrolled/1217126

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *