Apples vei til grønn vekst

Apples vei til grønn vekst

I mitt forrige blogginnlegg skrev jeg om Apples målgruppe, medievaner og kundereisen til målgruppen. I dette innlegget skal det handle om hva Apple gjør innenfor bærekraftig utvikling. Jeg skal se på hvilken av FNs bærekrafsmål bedriften fokuserer på og hvordan bransjens ser ut med tanke på grønn vekst. 

Bærekraftig utvikling

Bærekraftig utvikling er et globalt begrep som ble først brukt i FNs rapport «Vår felles framtid» i 1987. FNs definisjon av bærekraftig utvikling er «Utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjon skal få dekket sine behov». Med denne definisjonen la FN vekt på å bekjempe fattigdom og skape muligheter for et bedre liv. For å bli bærekraftig må verdenen jobbe innenfor tre dimensjoner som er miljø og klima, sosiale forhold og økonomi.

FNs bærekraftsmål

FNs bærekraftsmål er en felles arbeidsplan for verdenssamfunnet. Det er 17 mål og 169 delmål som går ut på blant annet likestilling mellom kjønn, utrydde sult og stoppe klimaendringer. FN fokuserer på at alle skoler skal lære om bærekraftig utvikling og FNs bærekraftsmål. Vi ser at den yngre generasjonen viser mer engasjement for miljø og klima, men det er ikke helt sikkert at vi vil klare å nå alle målene inne 2030.

Apples mål

Lisa Jackson Apples visepresident for miljø, politikk og sosiale initiativer sier «For å beskytte planeten, må vi vise andre at umulig kan være forretning som vanlig». Apple har som mål innen 2030 at hele virksomheten skal ha null klimapåvirkning. Med det så inkluderer det produksjonsleddene og hele produktenes levetid. Altså fra materialet de samler inn, komponentproduksjon, montering, transport, kundebruk, lading og hele veien til resirkulering og materialgjenvinning skal bli 100 prosent karbonnøytralt. Selskapet jobber også med å ha nullutslipp 20 år tidligere enn det IPCC har satt som mål. 

7. Ren energi til alle og 13. Stoppe klimaendringene 

Apple gjør det veldig bra innenfor fornybar energi og driver med 100 prosent ren energi globalt. Med det så er det alle Apple-butikker, datasenter og kontorer rundt i 43 land som tar det i bruk. Samtidig har selskapet forpliktet mer enn 70 leverandører til å drive med 100 prosent fornybar energi, spesielt når det gjelder Apple-produksjon. Resultatet av at forpliktelsen bli gjennomført, vil være at man unngår 14,3 millioner tonn med COutslipp årlig. Det er det samme som å ta bort mer enn 3 millioner biler fra veien hvert år. Går alle de store selskapene sammen og gjør som Apple kan COutslippet reduseres raskere.

Apple produserer fornybar energi fra vindmøller og solcellepaneler. I tillegg fokuserer de på framvoksende teknologi som mikrovannkraftanlegg, biogassbrenselceller og energilagringsteknologi. Disse nye og fullførte prosjektene blant annet i Arizona, Illinois og Oregon gir energi til lokalsamfunnet og andre virksomheter. I tillegg til prosjektene i Filippinene og Thailand vil det gi strøm til underforsynte samfunn.

11. Bærekraftige byer og lokalsamfunn, 15. Livet på landet og 3. God helse og livskvalitet

Det største prosjektet gjennom Apples historie er hovedkvarteret Apple Park som er 100 prosent bærekraftig bygg. Det kostet 5 milliarder dollar og har et areal på 71 hektar. Istedenfor å bygge over hele området er bygningen formet som en ring og har fokus på naturen både i og utenfor ringen. Den er omringet av gress og trær, og i midten av ringen er det park, frukthage og dam. En del av prosjektet var å inkludere og ta vare på naturen, som har gjort området fra 20 til 80 prosent mer grønnere. Apple Park er også det største LEED sertifiserte kontorbygget i hele Nord-Amerika (Leadership in Energy and Environmental Design).

Apple Park hentet fra unsplash.com. Foto: Carles Rabada

Med 12 000 ansatte er Apple Park blitt med vilje designet for å fremme trening. Ansatte har mulighet til å fokusere på god helse, der de kan jogge ute i naturen og har en 100 000 kvadratmeters treningssenter. I tillegg blir det servert sunne drinker og snacks på en gårdsplass for å få ansatte til å ha sunnere kosthold. 

Men det er ikke det eneste Apple driver med innenfor god helse og livskvalitet. Selskapet har lenge fokusert på helsetjenester for å gi kunden sanntidsdata over sin egen helsetilstand. Det at pasienter kan vite tidsnok om det er noe galt kan hindre verre lidelser, og med informasjon fra tjenesten kan man vurdere om det er nødvendig med behandling. Apple Watch er et eksempel som passer på brukerens helse 24 timer i døgnet som blant annet måler søvnkvalitet, kroppstemperatur, puls, respirasjonsfrekvens og EKG-måling. Hva det har å si for befolkningen er at slike tjenester vil øke individenes kunnskap over sin egen helse, man er mer observert på alvorlige underliggende sykdommer og unngår farlige hendelser i livet. Om det oppstår alvorlige tilstander vil enheten gi beskjed om å ringe nødnummeret.

Hentet fra unsplash.com foto: Daria Volkova

12. Ansvarlig forbruk og produksjon

For å bekjempe CO2-utslipp fokuserer Apple på materialgjenvinning, der de har designet iPhone 12 med tanke på miljøet. Det er for første gang de bruker 100 prosent resirkulert metall i modellen. De har også gjort esken mindre og lettere som gjør at Apple kan frakte 70 prosent mer av dem per pall. Det vil reduserer karbondioksid gjennom produksjonen og distribusjonskanalene.

For å nå FNs bærekraftsmål må også enkeltpersoner endre vaner og gjøre mindre forbruk. Apple fokuserer på det med å gjøre levetiden til sine produkter lengere og med Apple Trade In kan forbrukere levere gamle produkter gratis og få verdi tilbake. Det er bra for miljøet og materialet blir resirkulert.

10. Mindre ulikhet, 4. God utdanning og 16. Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner 

Apple vil ha en grønnere og mer rettferdig økonomi. Med å etablere en Impact Accelerator skal de bidrar med 100 millioner dollar til å støtte og fokusere på minoritetseide selskaper som gir positive resultater i forsyningskjeden og lokalsamfunnet. Apple skal hjelpe med å bli kvitt systematisk rasisme og fremme rasemessig rettferdighet innen utdanning, økonomi og strafferettssystemer. De skal også fokusere på å styrke og bygge neste generasjons ledere fra fargesamfunn. Senere i år skal Apple åpne sitt første utviklerakademi i Detroit sentrum som er designet for å hjelpe det afroamerikanske miljøet. 

Det er ingen tvil om at Apple tar FNs bærekraftsmål på alvor og bruker det i sin forretningsmodell. Nå som de er verdens mest verdifulle selskap vil de også være et forbilde for andre selskaper. Det er en god grunn til å tro at flere selskaper vil følge etter og bevege seg mot det grønne skiftet.

– Hasnain

Kilder:

https://www.fn.no/om-fn/fns-baerekraftsmaal

https://www.fn.no/tema/fattigdom/baerekraftig-utvikling

https://www.apple.com/no/newsroom/2018/04/apple-now-globally-powered-by-100-percent-renewable-energy/

https://www.apple.com/newsroom/2020/07/apple-commits-to-be-100-percent-carbon-neutral-for-its-supply-chain-and-products-by-2030/

https://www.fosterandpartners.com/projects/apple-park/

https://www.apple.com/no/newsroom/2020/10/apple-announces-iphone-12-and-iphone-12-mini-a-new-era-for-iphone-with-5g/

https://dinside.dagbladet.no/mobil/farvel-til-stromadapter-og-orepropper-i-esken/72949281

https://appleinsider.com/inside/apple-park

https://appleinsider.com/articles/20/12/09/tim-cook-talks-health-fitness-and-the-importance-of-national-parks

https://www.apple.com/newsroom/2021/01/apple-launches-major-new-racial-equity-and-justice-initiative-projects-to-challenge-systemic-racism-advance-racial-equity-nationwide/

https://e24.no/boers-og-finans/i/aw50aA/apple-er-igjen-verdens-mest-verdifulle-selskap

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *