Forstå virkeligheten, filterboble og ekkokammer

Forstå virkeligheten, filterboble og ekkokammer

I mitt forrige innlegg skrev jeg om plattformen Spotify som bruker algoritmer til å finne anbefalte sanger og artister. For meg gjør det letingen mye enklere, men samtidig kan algoritmer gi deg et personifisert innhold som kan skille deg ut fra det virkelige bildet. Spotify er akkurat ikke så farlig innenfor det her fordi man vet hva man liker. Det som kan være skummelt er når algoritmene bestemmer hva slags informasjon du skal få. 

Filterboble

Vi kjenner til algoritmer gjennom nettsøk og sosiale medier. Når du søker blir det lagret data, der over tid vil din søkemotor få inn mer informasjon om deg og hva du foretrekker. Det fører til at man får et mer skreddersydd innhold som er tilpasset deg.  

Nettsider vil at du skal klikke inn på siden og være der lengst mulig. Det gjør jobben til disse nettsidene enklere når algoritmer klarer å gi deg innhold etter tidligere søk og det du er interessert i. Noe Amazon gjør er at de vet hva den ene kunde har kjøp og hva de andre kundene har kjøpt i tillegg til det samme produktet. Dermed vet de interessen til kunden og kan tilby anbefalte produkter. Det er noe som ikke er så ille og har en fordel.

Men det som kan være bekymrende er når man skal søke etter lesestoff eller får med seg nyheter gjennom sosiale medier. Algoritmene vil bestemme tilgang til informasjonen, der de vil tilpasse og favorisere innholdet etter det du kommer til å like. Problemet her at vi ikke selv vet hva som blir filtrert og vi tror at alle får opp det samme. Det kan føre til at du får innhold som passer til dine egne meninger eller får informasjon fra det ene perspektivet og blir hindret til å vite helheten. Med det så sitter man i en filterboble og mesteparten av innholdet vil være utenfor boblen.

Ekkokammer

Ekkokammer kan man si er en gruppe med personer som er i en lik filterboble som deg. Det kan være en digital rom som har samme meninger, verdier og holdninger. Gjennom gjentatt informasjon vil dine oppfatninger blir forsterket og du vil tenke at det er akkurat det som er sannheten, siden alle i gruppen formidler det samme. Derimot vil kanskje realiteten være noe helt annet og du blir feilinformert. Det kan såpass være så påvirkende at de som er uenige kan bli kastet ut av gruppen eller medlemmene skiller dem ut fra samfunnet.

man in black and white shirt with red make America great again cap holding fake news=MSM sign near white building
Fra: Unsplash.com foto: @dead___artist Infowars er en amerikansk høyreekstrem nettside med konspirasjonsteori og falske nyheter

Effekten av filterboble og ekkokammer er at det kan være skadelig for det sosiale der du mister tillit og får deg til å endre meninger. Det kan bli brukt innen politiskmakt der mottakerne blir utsatt for propaganda, blant annet manipulert for valgstemmer. 

– Hasnain Hussain

Kilder:

https://ndla.no/nb/subject:14/topic:1:185993/resource:1:107782?filters=urn:filter:80f10045-2faa-4f6f-be0f-4c7ec9618186

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *