Kunstig intelligens en verden i utvikling

Kunstig intelligens en verden i utvikling

Tema for forelesningen 8. januar var kunstig intelligens eller forkortelsen AI. I dette blogginnlegget skal jeg ta for meg det foreleseren Arne Krokan snakket om. Han tok for seg hva kunstig intelligens er og hva det brukes til. I tillegg skal jeg ta for meg en artikkel som omhandler temaet. AI er en teknologi som utvikler seg raskt og vil endre samfunnet vårt. Det vil endre arbeidsoppgaver og vil gi verdiskapning til både privat og offentlig sektor. 

Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens kan i følge Nick Heath deles opp i to typer som er narrow AI og general AI. Først om general AI eller general kunstig intelligens som er et teknologisk system, den vil utføre sine handlinger på lik linjen som hvordan menneskelig intelligens fungerer. Blant annet vil den klare å gjennomføre arbeid som å klippe hår og bygge regneark. Den vil ha evne til å resonnere forskjellige emner ut ifra sine akkumulerte erfaringer, og der trening vil gi bedre resultater. Et sånt teknologisk system finnes ikke i dag, men kan bli sett i filmer som HAL fra 2001 og Skynet i The Terminator. En undersøkelse som ble utført i 2012/13 av kunstig intelligens forskeren Vincent C Müller og filosofen Nick Bostrom mente at det er 50 prosten mulighet at general AI vil bli utviklet mellom 2040 og 2050, der det kan øke til 95 prosent innen 2070.

Det som er aktuelt nå for vår tid er det Nick Heath kaller for narrow AI og som man ellers mener når man nevner kunstig intelligens i dag. Et sånn teknologisk system har utviklet seg raskt og blir bedre for hver gang. Det er datasystemer som har blitt utviklet for å gjennomføre arbeid som vanligvis krever menneskelig intelligens. Kunstig intelligens blir brukt i mange forskjellige næringsvirksomheter i dag for å gjøre jobben mer effektivt. 

Det er veldig fasinerende å vite hva slags jobber som blir gjort med kunstig intelligens i dag, og hvor langt vi har kommet med teknologien. Med kunstig intelligens klarer vi å lage selvkjørende biler som Tesla, Amazon har utviklet droneleveringstjenesten der de kan levere pakker med droner, vi har chatbot en robot som hjelper med kundeservice, innenfor helsesektoren kan AI bli brukt til å gjøre kirurgisk operasjon av mennesker, vi har robot som lager sushi og robothunder som blir brukt av amerikanske politiet. Men for å forstå hvordan AI klarer å gjennomføre de forskjellige arbeidsoppgavene må vi vite om maskinlæring. 

Hva er maskinlæring?

For å forstå kunstig intelligens bedre må man forstå hvordan maskinlæring fungerer. Med hjelp av algoritmer og datasystemer klarer maskinen å lære seg til å ta smarte valg. Den blir lært opp til å forstå forskjellige avanserte mønstre og bilder som ut ifra det skal gi riktig svar tilbake. Med Algoritmer kan man si er regler eller oppskrift på hvordan en oppgave skal utføres på en riktig måte. Et eksempel kan være matematiske funksjoner som forteller hvorvidt en person er myndig eller ikke. Gjør man bildesøk av katt så har datasystemet lært seg å se forskjellen mellom katt og alle andre dyr med fire bein. Så med hjelp av oss mennesker klarer vi å lære maskinene å bli smartere. 

Kina overvåker innbyggerne

red and black heart illustration
Foto: Clay Banks

Kunstig intelligens er ikke bare positivt for samfunnet, men kan også være negativt og skummelt. Jeg har valgt å presentere denne artikkelen for å vise dere den andre siden av kunstig intelligens. Kina som har mål om å bli verdens ledende land innenfor AI har utviklet et avansert system som overvåker innbyggerne. Med bruk av kunstig intelligens og biometri, vil overvåkningskameraene lett gjenkjenne innbyggernes identitet med ansiktsgjenkjenning som har blitt installert i en kinesisk by. Systemet er laget for å ha kontroll over innbyggerne, gjør man uønsket oppførsel kan man bli straffet og går ned i score. 

Hvis man sniker, gjør brudd på trafikkloven, røyker der det er forbud, kjøper for mange dataspill eller poster falske nyheter kan en kineser bli straffet med blant annet reiseforbud på fly og tog. De som har en god rangering kan f.eks. få fordeler som rask behandling av søknad til utlandet. Så alt handler om hva slags oppførsel man viser til myndighetene. Gjør en person det dårlig kan livet hans framover bli vanskelig der han ikke kan få bra jobb og barna får ikke gå på dyre privatskoler. 

Kunstig intelligens er fremtiden, men å leve i et samfunn der myndigheten undertrykker innbyggerne på en slik måte er grusomt. De tar privatlivet fra dem og på grunn av noen poeng setter de grense over hva salg ressurser de har tilgang til i samfunnet. Det høres ikke rettferdig ut. 

– Hasnain Hussain

Kilder:

https://www.zdnet.com/article/what-is-ai-everything-you-need-to-know-about-artificial-intelligence/

https://www.nrk.no/urix/kina-har-begynt-a-rangere-borgere_-straffes-med-reiseforbud-og-skolenekt-1.13997936

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *