Sosiale konsekvenser ved kunstig intelligens

Sosiale konsekvenser ved kunstig intelligens

I dette innlegget skal jeg ta for meg sosiale konsekvenser som vil oppstå av kunstig intelligens. I forelesningen gikk Arne gjennom konsekvenser som vil skje ved bruk av denne teknologien. Stadig flere selskaper gjør et forsøk med å utvikle kunstig intelligens som vil bli brukt i tjenester de leverer. Målet for selskapene er å gjøre arbeidsoppgaven mer automatisert som selvkjørende biler og butikker uten ansatte. 

Teknologien utvikler seg raskt og vi ser allerede begynnelsen på den store endringen som vil skje over tid. Vi er ikke enda der at vi kan sitte i en bil uten ratt og pedaler, og bli kjørt automatisk til steder vi vil til. Men teknologien finns og vil bli forbedret over tid til at det er fult mulig. Ser vi på bilprodusenten Tesla har de allerede fått til en funksjon som heter autopilot der bilen kan gradvis kjøre automatisk, men teknologien er ikke helt sikker til at den kan unngå alle situasjoner av seg selv. Det finns fem ulike nivåer av selvkjøring der Tesla er på nivå 2,5. Skoda prøver selv å lage en bil med nivå 4 innenfor skalaen. Om lag 95 prosent av alt transport i USA vil innen 2030 være av autonome biler. Så vi ser at det ikke er langt unna til at vi må begynne å finne løsninger til konsekvensene av kunstig intelligens. 

Top view of futuristic autonomous car with flat design Free Vector

 Sosiale konsekvenser av selvkjørende biler 

Når transportmidler som biler og busser blir automatisert vil arbeidsoppgaven til yrker som bussjåfører og taxisjåfører stå i fare for å forsvinne. Det vil oppstå arbeidsledighet og kan være vanskelig å få lignende arbeid i fremtiden. Allerede har Uber tatt i bruk denne teknologien i sine tjenester, der de har samarbeidet med Volvo for å få selvkjørende biler ut på veiene. Ruter driver også med testing av selvkjørende busser, men selv om arbeidsoppgavene blir automatisert vil det oppstå nye jobbmuligheter innenfor disse bransjene. De som er da arbeidsledige er de som ikke har utdanningen eller er ikke kvalifisert for de nye jobbene.

I følge rapporten fra RethinkX kommer det til å bli færre som vil eie sin egen bil. Selvkjørende biler vil blant annet gi effekt på bilindustrien der vi trenger 70 prosent mindre nye biler for hvert år. Hvorfor det vil være en så drastisk nedgang er fordi selvkjørende biler vil bli brukt som en tjeneste og vil være mer lettere tilgjengelig. Eksempel på det kan være som nevnt Uber, tjenesten Nabobil og bilselskapet Volvo som tilbyr å leie ut sine biler. Ved at man bruker transport som en tjeneste enn å eie sin egen bil, vil en vanlig amerikansk familie spare opp til 48 000 kroner i året. Ser man på Vys bildeling har de plassert 250 biler rundt i Oslo sentrum som har ført til 500 færre privatbiler. En undersøkelse viser også at på grunn av tilbudet har 6 prosent av brukerne til Vys bildeling solgt bilen sin.

Det RethinkX skriver om i rapporten er ikke et fasitsvar til det som kommer til å skje, men er noe man kan tenke seg. Hvis man trenger 70 prosent mindre nye biler for hvert år, er det også mange andre jobber som vil være i risiko. Vi vil da ikke trenge bilselgere samtidig som man har andre digitale plattformer å bruke for å selge privatbiler. Bilprodusenter som ikke blir med i denne endringen kan også stå i fare for å bli konkurs. 

Vi ser allerede Oslo og London som jobber med klimaendringer og luftforurensning, der de har innfører bilfritt sone i sentrum. Med det skaper det bare mer behov for elektriske og selvkjørende transportmidler. Vil Oslo være en av de største byene i Europa innenfor selvkjørende transport er noe man kan vente med å se.

Men hva vil skje med oljen når kunstig intelligens tar over bilverdenen? Det sies at behovet for oljen vil falle ned. Globale oljeetterspørselen i 2020 er 100 millioner fat per dag, og som vil falle ned til 70 millioner fat per dag innen 2030. Oljebransjen vil gå gjennom dårlige tider der prisen vil falle ned til 25 dollar per fat. I tillegg vil mesteparten av oljen under bakken ikke bli tatt opp. Oljeland som Norge, Storbritannia og Canada vil slite lønnsomt, men etterspørselen kan være oppe på grunn av petrokjemi og tungtransport. 

Vi vil gå gjennom en stor forandring som kan være spennende og skremmende. Jeg syns det er sykt spennende å bare vite hvordan 2030-tallet vil se ut. Det jeg håper på er at enkelte land vil få en stor nytte ut av kunstig intelligens, og at man ikke trenger å bekymre seg alt for mye over jobbene.

– Hasnain Hussain

Kilder:

https://e24.no/teknologi/i/rL6GLK/tenketank-tror-oljebehovet-vil-falle-spaar-kollaps-i-bilproduksjonen

https://motor.no/bilnytt-selvkjorende-volvo/selvkjorende-uber-volvo-klar-for-produksjon/111487

https://www.tu.no/artikler/vy-s-bildeling-har-fort-til-nesten-500-faerre-privatbiler-sa-langt/472724

https://www.klimaoslo.no/2018/03/14/slik-jobber-europa-for-bilfritt-sentrum/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *