Livet som student under pandemien

Livet som student under pandemien

Vi alle går gjennom en utfordrende periode med det smittsomme viruset covid-19. Da det først kom til Norge og smittetallet økte forsto vi alvoret av sykdommen. 12. Mars 2020 ble det en nasjonal nedstengning og hverdagen ble helt fullstendig endret. Det oppsto frykt og bekymringer blant befolkningen. Vi så næringslivet bli hardt rammet, mange ble permittert, mistet jobb og selskaper gikk konkurs. Barnehager og skoler ble stengt i en periode og skoleelever måtte vende seg til hjemmeundervisning. Vi ser også hvor viktig noen yrker er under pandemien som leger, sykepleiere og butikkansatte.

For oss studenter ble studiehverdagen helt forandret fra det normale. Det gjorde at mange studenter ble satt i en vanskelig situasjon og mistet det sosiale livet. Noen dro hjem til familien og andre ble enslige. Man ble mer opptatt av å lese nyhetene for å få med seg smittetallet og regjeringens koronatiltak. Samtidig skulle det være starten på en periode der vi måtte tilbringe mer tid hjemme. Dagen min ble brukt mer foran datamaskinen, TVen og mobilen. Man ble lei av å være hjemme og hverdagen ble mer slapp. Samtidig tok jeg nytte av å bruke mer tid med familien som ellers pleide å være litt vanskelig på grunn av en hektisk hverdag.

Det å være student under pandemien har vært utfordrende og krevende. Forelesningene gikk over til digital undervisning som var både nytt og spennende. Det ble tatt opptak av forelesningen som ga meg muligheten til å se om igjen det som var litt uklart. Man ble også fristet til å utsette forelesningen til en senere tidspunkt som det skjedde mye av i starten. Jeg tenkte at hjemmeundervisningen skulle være over om en liten periode og jeg kunne gå tilbake til den normale studiehverdagen. Så fort jeg forsto at hele denne situasjonen kan være langvarig måtte jeg endre på rutiner. Sene kvelder med serier måtte ta slutt. Det å sove tidlig og stå opp til live Zoom undervisning gjorde studiehverdagen hjemme mer effektivt. Jeg fikk mer ut av dagen og slapp situasjonen der man plutselig hadde to forelesninger å gå gjennom. For å nå målet gjennom semesteret måtte jeg finne motivasjonen tilbake og tilpasse meg den nye unormale hverdagen. Mange av foreleserne var kjempe flinke til å ta i bruk digitale verktøy som Mentimeter. Det gjorde at undervisningen ble bedre, noe som skapte engasjement til emne og viljen til å komme tilbake til neste forelesning.

Når det kommer til jobb ble jeg seks uker permittert som ga meg muligheten til å fokusere og lese mer til eksamen. Økonomisk sett gikk alt bra for meg og vil derfor ikke si at jeg slet. Det er mange andre studenter som hadde det verre enn meg under permitteringen. 

Selv om det er slitsomt å være foran skjermen hele tiden har jeg fått vite verdien av digitalisering og hvor viktig rolle det har for hverdagen vår. Spesielt under koronaen har det fått samfunnet til å fungere hjemme fra. Jeg har spart mer tid av å ha online undervisninger der jeg slipper reiseveien fram og tilbake. I tillegg klarer jeg å komme meg gjennom gjøremålene for dagen uten stress, blitt mer strukturert og selvstendig. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg savner studentlivet, fysisk undervisning på campus, bruke tiden på biblioteket og møte andre studenter.

Vi alle har begynt å bli lei og fått nok av korona. Jeg er mer optimist for 2021 og håper at det blir et bedre år med mindre smitte og mer friere hverdag der vi slipper å tenke på sosial distanse. Vi står sammen gjennom denne vanskelige perioden og vi skal klare oss sammen gjennom krisen.

– Hasnain Hussain

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *